Wielkanoc ze szczyptą Japonii

W tym roku na naszym wielkanocnym stole znalazły się japońskie akcenty. Płatki wiśni na obrusie i szczypta matcha dodana do wielkanocnej baby dały nam namiastkę japońskiej wiosny, którą znamy i kochamy z naszych podróży. Zielone ciasto zawsze robi wrażenie na rodzinie i przyjaciołach :)

Chcecie przetestować?
Oto przepis:
1 kostka masła lub margaryny (250g),
300g mąki,
8 łyżek oliwy,
5 jajek,
250g cukru pudru,
1 łyżeczka octu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
cukier waniliowy,
1/2 łyżeczki herbaty matcha

Miękkie masło / margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, ocet i olej i delikatnie utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, do drugiej matchę, trzecią zostawić białą. Wyłożyć do formy – najpierw białą, potem zieloną na koniec brązową masę. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. Można polać polewą czekoladową albo lukrem lub posypać cukrem pudrem wymieszanym z matchą.

Zobacz również:

  1. Matcha latte o poranku
  2. Matcha czekoladki na wiosnę
  3. Matcha – od ceremonii do zielonych pierniczków

Dodaj swój komentarz

Treść: